Aankondiging: Nieuwe site VV Wagenborger Boys

Historie van de voetbalvereniging

 

Oprichting van de vereniging

 

In het het voorjaar van 1961 werd er spontaan het idee opgevoerd om op zaterdag een voetbalvereniging op te richten. Deze vereniging ging onder de leiding van de heer H. P. Stuive de eerste stappen ondernemen. Op 28 april van datzelfde jaar werden W. Postma, S. Smedes, H. Kok, J. de Groot en J.M. Ritzema erbij geroepen om de heer Stuive te assisteren om gezamenlijk de bestuursfuncties op zich te nemen. Doordat de vereniging op 2 juni officieel door de KNVB werd benoemd onder de naam V.V. Wagenborger Boys, kon de vereniging aan competitievoetbal deelnemen. Op 27 augustus trad men voor het eerst aan tegen Eems Boys uit Delfzijl.

Het ledenaantal groeide en het seizoen erop waren er 5 elftallen waarvan 3 jeugdelftallen. Het eerste elftal werd direct kampioen met spelers zoals Siep Bos, Bas Viel, Krieno Massier en anderen. In het seizoen 1968-1969 lukte het de trainer Roelfsema om het eerste elftal kampioen te laten worden van de 1e klasse G.V.B en te promoveren naar de vierde klasse K.N.V.B. Spelers uit dat elftal waren o.a. W. Akkerman, P. Schouwstra en K. Maring.

Periode 1971-1981

Wagenborger Boys en Wagenborgen besloten in 1971 tot het oprichten van een jeugdvereniging en vormden daarvoor een eigen bestuur bestaande uit S. Jansema, J. Menninga en B. Viel. In 1972 werden er enkele middelen bedacht om de kas te versterken doormiddel van een contributieverhoging; deze werd fl. 5,–. Ook werden er een oliebollenactie gehouden in Wagenborgen en omstreken. In datzelfde jaar werd het 2e elftal kampioen, onder leiding van H. Woltjer. Enkele spelers uit dat team waren J. Degenhart, J vd Broek en P. Schouwstra.

 
In het seizoen 1974-1975 degradeerde het 1e eltal na 6 jaar 4e klasse K.N.V.B. naar de 1e klasse G.V.B. Ook het tweeede elftal degradeerde dat jaar van de 1e klasse naar de 2e klasse G.V.B. In 1975 kwam er een damesteam bij de vereniging en deze werden in 1978 kampioen in hun klasse. Het clubblad “De Counter” verscheen voor het eerst in 1978 en ook werd er in dat jaar een bouwcommissie op poten gezet om de uitbreiding van de kleedaccommodatie te volbrengen.

1981-1991

Op Koninginnedag 1981 werd onder grote belangstelling de uitbreiding van de kleed- en kantineaccomodatie geopend. Het 1e elftal degradeerde in het seizoen 1980-1981 naar de 2e klasse G.V.B. Het damesteam kon bij gebrek aan speelsters niet meer deelnemen aan competitievoetbal. Het seizoen 1984-1985 kende bijna 2 kampioenschappen. Zowel het 1e elftal als het 3e elftal deden lang mee om de titel. Helaas mocht het toen nog geen doorgang vinden. Tevens werd er dat seizoen weer gestart met een damesteam en groeide de jeugdvereniging naar circa 80 leden. 

In 1986 werd het 25-jarig bestaan gevierd met een promovatie naaar de 1e klasse G.V.B. De toenmalige trainer Mooi stopte ermee en zijn opvolger werd dhr K. Adolfs. Aan de hand van deze trainer werd het 1e elftal tweede en moest om promovatie spelen. In Ten Boer werd er gewonnen van de v.v. LEO en de promovatie naar de 4e klasse K.N.V.B. was een feit. 
Ook het damesteam promoveerde. Het 1e elftal mocht in het seizoen 1987-1988 voor de 2e keer starten in de 4e klasse K.N.V.B. Dat seizoen werd het 2e elftal kampioen en het 3e elftal haalde een keurige plaats in de middenmoot. De dames presteerden ook goed met een vierde plek. In het seizoen 1988-1989 werd het 2e elftal kampioen ook het 3e elftal presteerde het om te promoveren doormiddel van een promovatiewedstrijd. 
Het seizoen daarop werd een grote teleurstelling. Alle drie herenteams degradeerden en er was sprake van een bestuurscrisis. Twee bestuursleden stapten op. De jaren daarop degradeerde het 1e elftal weer en verloor veel spelers aan omliggende clubs.

1991-heden

Het seizoen 1992-1993 was een succesvol jaar. Door het 1e elftal werd nacompetitie behaald en de promotie veilig gesteld. De dames wisten de finale van de K.N.V.B. beker te bereiken en deze te winnen. Het 2e elftal kwam jammer genoeg 2 punten te kort voor de titel. De seizoensopening 1995-1996 werd geopend met de strijd om de penaltybokaal en de profs van de BV Veendam werden uitgenodigd om tegen het 1e elftal van de Boys te spelen. Dit was voor beide partijen en het in grote aantallen opgekomen publiek een dusdanis succes dat in de daarop volgende jaren dit is herhaald. Het 2e elftal werd kampioen onder leiding van J. de Groot in dat jaar. 

Het seizoen 1997-1998 kende zowel hoogte als dieptepunten. Het eerste elftal deed onder leiding van dhr L. Luben tot aan de laatste wedstrijd mee om de prijzen. Helaas werd op de laatste speeldag alle kansen op nacompetitie vergooid. Het 3e sloot het seizoen af met een nooit verwacht kampioenschap wat in de uitwedstrijd tegen Sellingen werd behaald. Dieptepunten waren er ook. Twee medeoprichters van de club overleden dat seizoen. Dhr H.P. Stuive overleed op 22 december 1997 op de leeftijd van 78 jaar. Oud secretaris en erelid dhr J.M. Ritzema overleed op 9 juli 1998. Tevens mag niet vergeten worden dat in dat seizoen twee van onze markantste supporters zijn overleden. Geheel onverwacht overleed ons aller vriend en supporter Sjoerd Leninga en in september op hoge leeftijd, supporter en donateur Piet van Meerten. 
Gedurende 1998-1999 werd duidelijk dat het moeilijk werd om 3 elftallen op de been te houden. Het seizoen daarop resulteerde dit in de terugtrekking van het derde elftal. Het seizoen 1999-2000 werd gestart met 3 elftallen te weten 2 heren en 1 dameselftal. De heren stonden onder leiding van de E. Hiemstra en de dames door R. Heethuis.

40-jarig jubileum.

In het jubileumjaar worden de dames kampioen en degradeert het 1e elftal. Het 2e elftal onder leiding van J. Beekhuis weet met een mix van oud en jong (verschil soms 40 jaar) leuk voetbal op de mat te brengen. Op 28 april wordt de feestelijkheden vanwege het 40 jarig jubileum geopend met een receptie bij cafe Hartenhof. ‘s Avonds worden de feestelijkheden afgesloten met een groot feest in “d’olde Wagenberge”.

Momenteel heeft de voetbalvereniging v.v. Wagenborger Boys nog 2 herenteams. Het 1e elftal voetbalt in de 6e klasse. Het 2e elftal voetbalt reserve 6e klasse.

Onze sponsoren: